та Порядку організації харчування
у закладах освіти
Затверджено Постановою Кабінету МіністрівУкраїни від 24 березня 2021 р № 305.
Зазначений Порядок розроблено з метою врегулювання організації харчування здобувачів освіти/дітей у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення з урахуванням принципів здорового харчування та приведення енергетичної цінності раціону, структури харчування у відповідність до норм фізіологічних потреб населення в основних харчових речовинах і енергії; враховуючи рекомендації ВООЗ щодо споживання жирів, цукру, солі.
Зміни стосуються наступного: зменшено норму цукру на добу з 45 г до 25 г, а для дітей віком від 1 – 4 років додавання цукру у страви не дозволяється. Вдвічі зменшилась норма споживання хлібу (було 120 г на добу – стало 60 г). Картоплю дозволено вживати в їжу лише 2 рази на тиждень.
У Порядку рекомендовано вживання яловичини двічі на тиждень, а м'ясо птиці – 6 разів на тиждень.
Норми молочних продуктів залишаються на попередньому рівні, але зменшується споживання масла вершкового (від 21 г на добу до 4,5 г).
Урізноманітнюється меню за рахунок включення страв із злакових, бобових та макаронних виробів з твердих сортів пшениці.
Збільшено споживання фруктів та ягід. Так, норма була 45 г на добу стала – 120 г.
Сік фруктовий або овочевий дозволено вживати в їжу під час сніданку або вечері, обов’язково без додавання цукру та підсолоджувачів.
За ініціативи відділу освіти створено робочу групу з представників досвідчених сестер медичних з дієтичного харчування закладів дошкільної освіти, які розробляють нове перспективне меню з урахуванням нових вимог щодо організації харчування дітей.
Остаточно зміни набувають чинності з 01.09.2021.
Згідно з рішенням виконавчого комітету Бердянської міської ради від 11 січня 2022 р. №2:
1. Встановити з 01.01.2022 року вартість харчування дітей у ЗДО: 38,76 гривень на день.
2. Батькам або особам, які їх замінюють, вносити плату за харчування дітей у розмірі
23,25 гривень на день, що становить 60% відсотків від вартості харчування.
3. Визначити, що від плати за харчування дитини звільняються:
1) діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування;
2) батьки дітей з інвалідністю;
3) діти із сімей, які отримують допомогу відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям»;
4) діти з особливими освітніми потребами, які навчаються у спеціальних та інклюзивних групах;
5) діти з числа осіб, визначених у статті 10 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», які навчаються у закладах дошкільної освіти;
6) діти з числа внутрішньо переміщених осіб чи діти, які мають статус дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій і збройних конфліктів.
7) діти учасників бойових дій, які безпосередньо брали та беруть участь в операції ООС/АТО.
4. Встановити, що розмір плати за харчування дитини зменшується на 50% для батьків, у сім’ях яких виховується троє і більше дітей.
№ |
Найменування продукту
|
Вікова група від 1 до 3 |
Вікова група від 3 до 7 |
||||
норма |
фактично |
виконання, % |
норма |
фактично |
виконання, % |
||
1. |
Хліб житній |
|
- |
- |
- |
- |
|
2. |
Хліб пшеничний |
75 |
60 |
80 |
120 |
110 |
92 |
3. |
Борошно пшеничне |
15 |
15 |
100 |
20 |
23 |
115 |
4. |
Крохмаль |
3 |
1 |
33 |
4 |
2 |
50 |
5. |
Крупи, бобові, макарони |
30 |
47 |
156 |
45 |
69 |
153 |
6. |
Картопля |
130 |
115 |
88 |
190 |
170 |
89 |
7. |
Овочі різні |
180 |
97 |
54 |
230 |
133 |
58 |
8. |
Соки |
50 |
59 |
118 |
70 |
78 |
111 |
9. |
Фрукти сушені |
10 |
9 |
90 |
10 |
10 |
100 |
10. |
Кондитерські вироби |
5 |
4 |
80 |
12 |
4 |
33 |
11. |
Цукор |
35 |
32 |
91 |
45 |
40 |
89 |
12. |
Масло вершкове |
12 |
11 |
92 |
21 |
20 |
95 |
13. |
Олія |
6 |
6 |
100 |
9 |
10 |
110 |
14. |
Яйця |
15 |
5 |
33 |
30 |
7 |
70 |
15. |
Молоко,кисломолочні вироби |
350 |
157 |
45 |
400 |
213 |
53 |
16. |
Сир кисломолочний |
35 |
23 |
66 |
45 |
30 |
67 |
17. |
Сир твердий |
5 |
5 |
100 |
5 |
5 |
100 |
18. |
Сметана |
5 |
3 |
60 |
10 |
5 |
50 |
19. |
М’ясо , м’ясопродукти |
60 |
67 |
112 |
100 |
106 |
106 |
20. |
Риба ,рибопродукти |
20 |
13 |
65 |
45 |
12 |
27 |
21. |
Кава злакова,цикорій |
1 |
0,4 |
40 |
4 |
1 |
25 |
22. |
Какао |
1 |
1 |
100 |
2 |
1 |
50 |
23. |
Чай |
0,2 |
0,2 |
100 |
0,2 |
0,2 |
100 |
24. |
Сіль |
2 |
2 |
100 |
5 |
5 |
100 |
25. |
Лавровий лист |
0,05 |
- |
- |
0,1 |
- |
- |
26. |
Томатна паста |
2 |
2 |
100 |
2 |
4 |
200 |
27. |
Фрукти свіжі |
45 |
20 |
44 |
100 |
20 |