Харчування



Про затвердження норм

та Порядку організації харчування

у закладах освіти

Затверджено Постановою Кабінету МіністрівУкраїни від 24 березня 2021 р № 305.

Зазначений Порядок розроблено з метою врегулювання організації харчування здобувачів освіти/дітей у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення з урахуванням принципів здорового харчування та приведення енергетичної цінності раціону, структури харчування  у відповідність до норм фізіологічних потреб населення в основних харчових речовинах і енергії;  враховуючи рекомендації ВООЗ щодо споживання жирів, цукру, солі.

Зміни стосуються наступного: зменшено норму цукру на добу з 45 г до 25 г, а для дітей віком від 1 – 4 років додавання цукру у страви не дозволяється. Вдвічі зменшилась норма споживання хлібу (було 120 г на добу – стало 60 г). Картоплю дозволено вживати в їжу лише 2 рази на тиждень.

    У Порядку рекомендовано вживання яловичини двічі на тиждень, а м'ясо птиці – 6 разів на тиждень.

    Норми  молочних продуктів залишаються на попередньому рівні, але зменшується споживання масла вершкового (від 21 г  на добу до 4,5 г).

    Урізноманітнюється меню за рахунок включення страв із злакових, бобових та макаронних виробів з твердих сортів пшениці.

    Збільшено споживання фруктів та ягід. Так, норма була 45 г на добу стала – 120 г.

    Сік фруктовий або овочевий дозволено  вживати в їжу під час сніданку або вечері, обов’язково без додавання цукру та підсолоджувачів.

За ініціативи відділу освіти створено робочу групу з представників досвідчених сестер медичних з дієтичного харчування закладів дошкільної освіти, які розробляють нове перспективне меню з урахуванням нових вимог щодо організації харчування дітей.

    Остаточно зміни набувають чинності з 01.09.2021.

ДО УВАГИ БАТЬКІВ!

       Згідно з рішенням виконавчого комітету Бердянської міської ради від  11 січня 2022 р. №2:                         

1. Встановити  з 01.01.2022 року вартість  харчування дітей у ЗДО:  38,76 гривень на день.

2. Батькам або особам, які їх замінюють,  вносити плату за харчування дітей у розмірі 

23,25 гривень на день, що становить 60% відсотків від вартості харчування.

 3. Визначити, що від плати за харчування дитини звільняються:

1) діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування;

2) батьки дітей з інвалідністю;

3) діти із сімей, які отримують допомогу відповідно до Закону України  «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям»;

4) діти з особливими освітніми потребами, які навчаються у спеціальних та інклюзивних групах;

5) діти з числа осіб, визначених у статті 10 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», які навчаються у закладах дошкільної освіти;

6) діти з числа внутрішньо переміщених осіб чи діти, які мають статус дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій і збройних конфліктів.

7) діти учасників бойових дій, які безпосередньо брали та беруть участь в операції ООС/АТО.

  4. Встановити, що розмір плати за харчування дитини зменшується на 50% для батьків, у сім’ях яких виховується троє і більше дітей.

 
Аналіз
виконання норм харчування по ЗДО № 41 
за 2020 рік

 

 

Найменування продукту

 

Вікова група від 1 до 3

Вікова група від 3 до 7

норма

фактично

вико­нання,

%

норма

фактично

вико­нання,

%

1.

Хліб житній

 

-

-


-

-

2.

Хліб пшеничний

    75

60

80

120

110

92

3.

Борошно пшеничне

15

15

100

20

23

115

4.

Крохмаль

3

1

33

4

2

50

5.

Крупи, бобові, макарони

30

47

156

45

69

153

6.

Картопля

130

115

88

190

170

89

7.

Овочі різні

180

97

54

230

133

58

8.

Соки

50

59

118

70

78

111

9.

Фрукти сушені

10

9

90

10

10

100

10.

Кондитерські вироби

5

4

80

12

4

33

11.

Цукор

35

32

91

45

40

89

12.

Масло вершкове

12

11

92

21

20

95

13.

Олія

6

6

100

9

10

110

14.

Яйця

15

5

33

30

7

70

15.

Молоко,кисломолочні вироби

350

157

45

400

213

53

16.

Сир кисломолочний

35

23

66

45

30

67

17.

Сир твердий

5

5

100

5

5

100

18.

Сметана

5

3

60

10

5

50

19.

Мясо , мясопродукти

60

67

112

100

106

106

20.

Риба ,рибопродукти

20

13

65

45

12

27

21.

Кава злакова,цикорій

1

0,4

40

4

1

25

22.

Какао

1

1

100

2

1

50

23.

Чай

0,2

0,2

100

0,2

0,2

100

24.

Сіль

2

2

100

5

5

100

25.

Лавровий лист

0,05

-

-

0,1

-

-

26.

Томатна паста

2

2

100

2

4

200

27.

Фрукти свіжі

45

20

44

100

20

20