Впровадження НАССР
Що таке система НАССР?
Міжнародна система аналізу небезпечних факторів та
контролю у критичних точках (англ. HACCP) — система, яка ідентифікує, оцінює та
контролює небезпечні фактори, що є визначальними для безпечності харчових
продуктів. Іншими словами — це аналіз ризиків і контролю критичних точок.
СИСТЕМА НАССР:
1. Стосується лише безпечності харчових продуктів і
не стосується їх якості.
2. Запобіжний інструмент контролю за небезпечними
факторами.
3. Не гарантує безпечності харчових продуктів, а
лише зменшує ризик виникнення випадків щодо загрози їх безпечності.
4. Не автономна програма. Її основа — це система
заходів контролю, що складається з програм-передумов, які потрібно запровадити
й належно підтримувати.
Контроль за реалізацією вимог чинного законодавства
щодо впровадження постійно діючих процедур, заснованих на принципах НАССР,
покладено на Державну службу України з питань безпечності харчових продуктів та
захисту споживачів. Вимоги щодо розробки, впровадження та застосування постійно
діючих процедур, заснованих на принципах НАССР, затвердило Мінагрополітики
наказом від 01.10.2012 № 590.
Головним завданням системи HACCP
є аналіз небезпек і проведення поетапного контролю над усіма етапами приготування
страв і продуктів харчування, починаючи від прийому продуктів на склад і до
моменту подачі готової страви.
Контроль, що реалізується в рамках створеної системи
менеджменту, передбачає відпрацювання пакету документів і їх неухильного
виконання.
Сюди входять:
* Вимоги, яким повинні відповідати наявні в
харчоблоці ЗДО посуд, кухонний інвентар і обладнання;
* Вимоги, які пред'являються до кулінарних виробів і
харчових продуктів на етапах споживання, приготування, зберігання;
* Вимоги, які регламентують безпеку на етапах
приготування їжі (за видами харчової продукції).